House Version 1.0

Here are some pictures of Version 1.0 of our future house. This first picture has the south side of the house at the bottom of the picture. As you can see, the south side is all windows. This is part of passive solar design, taking advantage of the low-lying southern winter sun (in the southern hemisphere it would be opposite, of course!). To the left/west is the great room and you can see the Lego table and chairs in that room. The living area would be to the south, with the dining in the middle and the kitchen at the northern part of the house. I thought it would be a good idea to have the kitchen to the north to warm up that part of the house. The right/east half is the greenhouse area. Mo added the bush thing and the white blocks are the outline of the pool. There are clear Lego pieces to the right to let in the morning sun, as well as tall windows between the greenhouse and the great room.

South side of house; great room to west and greenhouse/pool to east

South side of house; great room to west and greenhouse/pool to east

In this next picture, the view is from the west side of the house. This is another view of the great room and you can see the tall windows dividing the great room from the greenhouse, along with a few windows and the front door on the west wall.

view of house from west side

view of house from west side

This is just a close up of the great room. I’m not sure it’s big enough, but I’m pretty sure that table is too big. 🙂 Imagine couches near the south-facing windows and a kitchen near the north of the room. And lots of sunlight streaming in from the greenhouse in the morning.

greatroomv1.0

close up of great room

This picture is a closer view of the greenhouse. The dead horse is not part of the plan, I assure you.

greenhousev1.0

close up of greenhouse/pool

This is another view from the east side of the house. You can see the big windows that divide the great room and greenhouse, along with the door (black framing).

View from the east side of the house

View from the east side of the house

This view is from the east side again, but you can see the greenhouse to the south and the sleeping area to the north. Directly to the north of the greenhouse is a largish hallway, which I thought could be a pantry. That design idea didn’t make it past Tom, but more on that later. I had planned that the area to the north of the kitchen would be the laundry room, then the room north of that would be the bathroom. The reason for that was to make all the drainage and greywater systems easier. All water draining from the kitchen, laundry, and bath would basically be in one place. How convenient! It’s a good idea and I tried to do that in Version 2.0, but it’s a little different.

eastsidebedroomshousev1.0

view of the sleeping area from the east side

This is the sleeping area, to the north of the greenhouse and great room. At the top of the picture (which is west) you can see the laundry room and bathroom. To the right/north of that is the master bedroom. Yes, it has a barrel in it. No, there is no reason other than it’s a Lego rain barrel and I needed somewhere to keep it. 🙂 At the bottom/east of the picture are the kids bedrooms. The big white piece is part of the roof as Mo insists the house needs a roof, even if it is just made out of Lego. I made a big hallway between the bedrooms so we could put bookshelves on every wall in the hallway and keep books there. That’s better than a room devoted just to books, I think.

view of bedrooms from east side

view of bedrooms from east side

This is a closer view of the kitchen, laundry, bathroom area (from the east side again). The thicker Lego bricks are about the right size to represent straw bales. I have those thicker bricks as an interior wall because most likely we will be building this house in sections. First would probably be the great room, so it would have straw bale walls that would eventually end up as interior walls. The thinner bricks are interior walls and will probably be made just like the interior walls of many earthships, that is, out of old bottles because bottle walls are beautiful!

kitchen, laundry, bathroom from left to right

kitchen, laundry, bathroom from left to right

So, what was good about this design? The passive solar, south facing windows definitely stay in Version 2.0, just with a lot more. The greenhouse is still on the east side of the house and is still next to the great room, with big, tall windows dividing the two rooms. I also tried to keep the laundry, bath, and kitchen drainage near each other, partly by combining the full bathroom with the laundry room. Our current house has the laundry in the full bathroom and it works quite well. I kept the kitchen near the north side of the house because I think that makes a lot of sense.

Some of the changes in Version 2.0 include a bigger pantry to the north of the kitchen, the sleeping area to the west of the great room, and a half bath. I added a half bath after talking to Tom. He just didn’t think one bathroom would be enough for a family of 4. He values his privacy while, um, doing his business in the bathroom. The kids and I don’t care, but that will probably change for them as they get older. The sleeping area of the house is long and narrow, to take advantage of the south-facing windows. In Version 1.0 the sleeping area is on the north part of the house. Even if that area is bermed with earth at the north side, it will still get cold in the winter. So, I took the sleeping area and put it west of the great room and made it long and narrow. I promise I will post pictures of Version 2.0 as soon as I take them.

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

3 Responses to “House Version 1.0”

  1. Paul Says:

    I should have used legos instead of graph paper. My add on is coming along, but the use of plastic animals around my mock up may have help with future needs!

  2. hippygirl Says:

    legos are much more fun than graph paper for sure. 🙂 plus, i was with the kids, at least physically.

  3. TheOrganicSister Says:

    lolololol This is too awesome. Yes, way better than graph paper!

    ~Tara

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: